sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Uudet etiäiset.

 Koska saimme perjantaina pitää rokulipäivän kotona, piti Mauri huolen ettei ainakaan koulu päässyt unohtumaan listalla etätehtäviä. Siis sukellus netin ihmeelliseen maailmaan ja tiedonjanoa sammuttamaan.

  Hippalot ovat joka kesäinen lasten ja nuorten taidefestivaalit Hämeenlinnassa. Festivaalit ovat suomen pitkäikäisempiin lukeutuva lasten tapahtuma ja saavuttanut kunnioitettavan 35 vuoden iän. Sen järjestämisestä vastaa Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX, joka on Hämeenlinnalaisten lapsille ja nuorille kulttuurisisältöjä tuottavien toimijoiden keskittymä. Neljäpäiväinen festivaali sisältää monelaisia esityksiä ja työpajoja. Ohjelmassa on muun muassa teatteria, nukketeatteria, sirkusta, elokuvia, näyttelyitä ja kirjallisuutta. Puitteilla ja eri taiteiteenlajeilla on tarkoitus luoda upeita ja ainutlaatuisia elämyksiä  lapsille. Ensi kesän teeman on ruoka. Verkarantaan kokoonnutaan taas Hippaloimaan lasten ja lasten mielisten kanssa 25.-28. heinäkuuta 2013. Tietoja tapahtumasta osoitteessa www.hippalot.net.

 Vastaavanlaisia tapahtumia järjestetään ympäri suomea. Yksi näistä on Vekara-Varkaus, joka on toiminut vuodesta 1995 lähtien. Tapahtuman ideana on ollut alusta asti tarjota lapsille ja perheille tekemisen iloa, kokemisen riemua ja yhdessä oloa. Vekarassa lapsille annetaan tilaisuus nousta lavalle laulun, lausunnan, tanssin ja draaman tuottajina. Myös leikkimieliset kilpailut ja puistokonsertit kuuluvat osana kunniamainintoja ja tunnustuksia saaneeseen festivaaliin. Vekara-Varkaus järjestetään kesäkuun puolivälissä viikolla 24. Lisätietoa saa osoitteesta www.varkaus.fi/vekara-varkaus/.

  Tehtävänä oli myös tutustua ruokaa käsitteleviin kansansatuihin, tarinoihin ja loruihin. Ruoka onkin ollut kautta aikojen esillä kertomuksissa, esim. Hannu ja Kerttu, Kultakutri ja kolme karhua, Kaunotar ja kulkuri, Kalevala, jne. Suusta suuhun kerrottavien satujen sisältöön on vaikuttaneet nälänhätä, pula-aika ja huonot satovuodet. Suomalaisille taruille olennaista on puuro ja opettavainen kerronta tyyli, jolla saataisiin lapset syömään kiltisti.

  Tuli myös luettua Koirien Kalevala, joka on Mauri Kunnaksen versio kansalliseepoksestamme Kalevalasta. Akseli Gallen-Kallelan teoksista tehdyt hulvattoman hauskat, koiramaiset mukaelmat kuvittavat hymyssäsuin kirjoitettua kirjaa. Esimerkiksi Aino soutamassa uimalla pakenevan Väinämöisen perässä. Tasa-arvo kunniaan ;) !

 Ja sitten vielä www.veistokone.fi ja puuntyöstökoneet. On alajyrsimiä, vannesahoja, puusorveja ja vaikka mitä! Kaikista laitteista löytyy kuvat ja tekniset tiedot. Sisäänkirjautumalla saa myös hintatiedot.

                              Koiramainen mukaelma Akseli Gallen-Kallen  Aino-triptyykistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti